Det er vanlig å droppe pauser i løpet av arbeidsdagen, for å spare tid og bli mer produktiv. Imidlertid viser studier at det ikke lønner seg å droppe pausene.

Forskning viser at en pause på 10 til 15 minutter hver halvannen time er gunstig dersom man vil gjenvinne konsentrasjonen. Selv et par minutters pause, hvor man kikker ut av vinduet, kan ha god effekt. Årsaken er at hjernen trenger å hvile.
Dropper du pausene faller konsentrasjonen, kreativiteten og produktiviteten. Pauser hjelper oss til å holde fokus, finne løsninger og komme tilbake på sporet.

 

Her er tre tips for å bli mer produktiv ved å ta pauser på hjemmekontoret og ett tips for julehøytiden.

 1. Legg pausene inn i arbeidsplanen

  Sett av pauser på 5 minutter hver time eller 10 til 15 minutter hver halvannen time, litt avhengig av konsentrasjonsnivået arbeidet krever av deg. Det er ikke så lett å følge med på tiden når man jobber. Et tips er å legge inn en påminnelse for når du skal ta pauser i kalenderen.

 2. Gå bort fra PC-en
  Unngå å benytte pausene til å sitte foran pc-en og lese nettaviser og sosiale medier. Studier viser at dette har negativ påvirkning for arbeidsproduktiviteten etter at «pausen» er over. Hvis du likevel faller for fristelsen, forsøk å begrense dette til ca. halve pausetiden.
 3. Beveg deg!
  Vi mennesker bør være i fysisk aktivitet i minst 30 minutter hver dag. Den lengre lunsjpausen er en fin anledning til å ta en runde i nabolaget med kjapp gange. Dette vil også øke produktiviteten for resten av dagen, samtidig som det er bra for helsen.
 4. Ta pause fra arbeidet i julen
  Bruk julehøytiden til avbrekk fra det daglige arbeidet foran PC-en, lese en bok, gå tur osv.

Hmm. Undertegnede må innrømme at noe av «fritiden» i jula brukes til bokskriving foran PC-en, men det er da et avbrekk fra mitt daglige arbeid. Jeg skal ta lange pauser og komme meg ut i frisk luft og aktivitet – og så skal jeg lese bok.

Anbefalte bøker til jul

Anbefalte bøker til jul

Ønsker du mer kunnskap om temaet og det nye arbeidslivet, vil jeg ubeskjedent anbefale min bok Tid til arbeid  Tid til overs. Innen sjangeren vil jeg varmt anbefale klassikeren «Øyeblikkets Tyranni» om verdien av langsom tid, av Thomas Hylland Eriksen – og den ferske boken til hjerneforskeren Shane O` Mara. «Det gode ved å gå» – om hvordan vi går og hvorfor det er så bra for oss..